Een VCP is iemand met wie je in vertrouwen over twijfels kan praten op het moment dat je een situatie bent beland waarin er sprake was van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. De VCP luistert volstrekt vertrouwelijk naar je verhaal, beantwoord eventuele vragen en ondersteund de hulpvrager bij het nemen van eventuele vervolgstappen. Een VCP is het eerste aanspreekpunt voor grensoverschrijdend gedrag (zoals pesten, seksuele intimidatie, machtsmisbruik, e.d.). Iedereen, dus ook ouders, vertegenwoordigers, leden of derden, kunnen contact opnemen met de VCP. Naast dat ze een luisterend oor bieden, stellen ze samen met het bestuur een preventief beleid op.
Een VCP is geen hulpverlener, maar iemand die samen met de hulpvrager bekijkt welke hulp nodig is en welke acties hiertoe genomen moeten worden.
Een vertrouwenscontactpersoon is niet hetzelfde als een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon heeft een officiële opleiding genoten, begeleidt en adviseert hulpzoekers/slachtoffers of beschuldigden in het gehele proces. Daarnaast kan een vertrouwenspersoon ook een adviesfunctie voor een bestuur hebben. De vertrouwenspersoon bij Stichting Vitalis is Jan de Vries, zie tekst hieronder (introductie en contactgegevens).
Binnen Stichting Vitalis is casemanager Manon Oostdam vertrouwenscontactpersoon. Manon heeft hiervoor in 2022 haar certificaat behaald.
m.oostdam@vitalismaatjes.nl
06-24667874
Mijn naam is Jan de Vries en sinds kort ben ik voor Vitalis beschikbaar als vertrouwenspersoon. Ik ben kortgeleden met pensioen gegaan na vanaf mijn 18e werkzaam te zijn geweest in de jeugdhulpverlening. In mijn werk heb ik veel ervaring opgedaan met kinderen, jongeren, ouders en collega’s. Nu ben ik actief als vertrouwenspersoon voor zowel werknemers, vrijwilligers, ouders en voor de kinderen waar Vitalis actief voor is. Voor alles wil Vitalis een veilige plek zijn waar kinderen steun en aandacht krijgen van een maatje door samen een fijne tijd door te brengen. Ik vind het belangrijk om er mede voor te zorgen dat Vitalis een veilige plek is voor iedereen die bij Vitalis betrokken is. Die veilige plek is niet altijd vanzelfsprekend. Iedereen heeft (in zijn omgeving) wel eens te maken gehad met ongewenst gedrag als pesten, intimidatie of discriminatie.
Als vertrouwenspersoon ben ik beschikbaar om naar je te luisteren als er sprake is van ongewenst gedrag waar je last van hebt en niet goed weet hoe je daar mee om moet gaan of als er vermoedens zijn van misstanden. Alles blijft strikt vertrouwelijk (tenzij het gaat om ernstige strafbare feiten). Natuurlijk is veel op te lossen door het onderling bespreekbaar te maken. Maar in het geval dat dat moeilijk ligt kun je contact met de vertrouwenspersoon opnemen om te bespreken waar je mee zit.
Als vertrouwenspersoon ga ik naast je staan. Ik kan in vertrouwen naar je verhaal luisteren en samen met je nadenken over wat je kan doen in jouw situatie. Ik neem het probleem niet van je over en kan het ook niet voor je oplossen. Wel kan ik samen met je kijken wat voor jou belangrijk is en welke opties er zijn om om te gaan met de situatie waar je mee zit. Door de verschillende mogelijkheden en opties met je in kaart te brengen wordt het makkelijker om voor jezelf de best passende keuzes te maken. Die afweging moet je uiteindelijk zelf maken. Jij houdt de regie en bent tot niets verplicht. Je kan dus ook alleen je hart luchten en besluiten om er (nog) niets mee doen
Je kunt contact opnemen via vertrouwenspersoonvitalis@gmail.com en 06-30033353.
Alleen
op de wereld
om samen te zijn
Wil je geen vrijwilliger worden, maar wel helpen? Heel graag! Met donaties kunnen wij nog meer vrijwilligers werven en trainen. Ook kunnen we ons jaarlijkse zomerfeest voor alle vrijwilligers en kinderen daarmee nog feestelijker maken. Alle bijdragen zijn ontzettend welkom.
Doneren?