Sommige kinderen kunnen om wat voor reden dan ook wel een maatje gebruiken. Een volwassene die regelmatig een dagdeel van de week iets leuks onderneemt met het kind. Vitalis zorgt voor de juiste match en begeleiding. Wanneer kun je als ouder, school of instantie een kind aanmelden bij Vitalis?
Als een kind zich soms eenzaam voelt en weinig vriendjes heeft, kan een maatje van Vitalis hem of haar helpen om op een speelse manier nieuwe dingen te ontdekken en contacten te leggen. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen.
Soms kan een moeder of vader, bijvoorbeeld door lichamelijke en/of psychische klachten, wel wat steun gebruiken. Doordat het kind een middag met de vrijwilliger optrekt, heeft de ouder tijd voor zichzelf en krijgt het kind toch de nodige aandacht.
Misschien wordt het kind als moeilijk ervaren. Hij of zij luistert niet altijd, trekt soms met de verkeerde vrienden op. Een vrijwilliger haalt het kind uit die negatieve sfeer en fungeert als rolmodel.
Soms leeft een kind door een cultuurverschil in twee werelden. Als ouders, bijvoorbeeld doordat ze geen Nederlands spreken, hun weg moeilijk vinden in de samenleving, heeft dat ook gevolgen voor een kind. De vrijwilliger kan een kind meenemen naar plekken waar het zelf niet snel komt, denk aan een museum of bibliotheek.
Een ouder, de school, het CJG, het sociale wijkzorgteam, jeugdwijkteam of een andere instantie kan een kind aanmelden bij Vitalis. Onze casemanagers bekijken of het kind past binnen de doelstelling van Vitalis. Zo ja, dan volgt een kennismakingsgesprek bij het kind thuis. Daarna wordt een geschikte vrijwilliger gezocht. Meestal kunnen we binnen drie tot zes maanden een goede match maken.
We kijken met zorg naar welke vrijwilliger bij een kind past. Als het klikt tussen kind en vrijwilliger zullen zij voor een afgesproken periode (minimaal een half jaar) iets leuks ondernemen. Dit kan variëren van naar het strand gaan, de bibliotheek leren kennen, een museum bezoeken tot een cake bakken of een spelletje doen bij de vrijwilliger thuis. Het gaat om eenvoudige, huiselijke dingen. Na vier uitjes wordt een ‘klikevaluatie’ gepland. Vervolgens is er regelmatig een evaluatie met het kind, de ouders en de casemanager van Vitalis. Een match op maat is ook mogelijk.
Wilt u een kind aanmelden? Meld dan via onderstaande button aan, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.
Doordat de oudste zoon van Amber(42) een zware vorm van autisme heeft, kan ze minder aandacht geven aan haar jongste zoon Sammy (7). Een maatje van Vitalis biedt uitkomst.
lees meerAls casemanager bij Vitalis zorgt Paula Mulder (46) voor de juiste match tussen vrijwilligers en kinderen. ‘Als een koppeling succesvol is, zie ik zowel kind als vrijwilliger opleven.’
lees meerAlleen
op de wereld
om samen te zijn
Wil je geen vrijwilliger worden, maar wel helpen? Heel graag! Met donaties kunnen wij nog meer vrijwilligers werven en trainen. Ook kunnen we ons jaarlijkse zomerfeest voor alle vrijwilligers en kinderen daarmee nog feestelijker maken. Alle bijdragen zijn ontzettend welkom.
Doneren?