Als vrijwilliger bij Vitalis ben jij het warm kloppende hart van de organisatie! Vitalis gelooft dat elk kind het verdient om gehoord en gezien te worden, en met jouw hulp kunnen we dat realiseren.
Er is geen maximumleeftijd om vrijwilliger te worden, maar een minimumleeftijd van 21 jaar is wel vereist, met een uitzondering voor studenten. Er zijn geen specifieke opleidingseisen en ervaring met kinderen is ook geen absolute voorwaarde.
Wat wel van jou verwacht wordt, is dat je goede sociale en communicatieve vaardigheden hebt, hartelijk bent, in staat bent een vertrouwensrelatie op te bouwen met een kind, het kind kunt stimuleren tot positief gedrag en bereid bent om naar je eigen functioneren te kijken.
Deze kinderen wachten op een maatje: klik hier!
Zo word je maatje in 4 stappen:
Eerst meld je je aan als maatje. Omdat we graag willen weten wie jij bent, komt een van onze casemanagers op afspraak bij je thuis langs om kennis te maken.
We willen graag dat onze maatjes weten wat er van hen verwacht wordt. Omdat we met een kwetsbare groep werken, namelijk kinderen, is het belangrijk dat je dit kennismakingstraject volgt:.
Na dit traject word je door de casemanager gekoppeld aan een kind dat bij je past. Dit gebeurt op een zorgvuldige manier en in overleg. Wil je graag een kind begeleiden dat je al kent, dan kan dit ook. Jij bepaalt of je een dagdeel per week of per twee weken met je maatje op stap gaat.
Je staat er niet alleen voor. Onze casemanagers coachen jou en zijn beschikbaar voor eventuele vragen en zorgen. Na vier uitjes met je maatje is er een eerste ‘klikevaluatie’. Regelmatig wordt er bovendien een evaluatie gepland bij het gezin van je maatje. Eén keer per maand is er een bijeenkomst waarin je met de andere vrijwilligers ervaringen en tips kunt uitwisselen onder leiding van de casemanagers.
Wil je stagelopen als maatje bij Vitalis? Leuk! Bij sommige scholen telt het begeleiden van een kind als stage. Om te zorgen dat je daadwerkelijk iets bijdraagt aan de ontwikkeling van een kind vragen wij minimaal 6 maanden 2 tot 4 uur per week als inzet.
Als vakantiemaatje ben je maatje van een kind tijdens de (zomer)vakantie. Je wordt voor minimaal 3 weken gekoppeld en spreekt (minimaal) 1 dag per week af. Dit is heel fijn voor kinderen die in de zomervakantie veel thuis zijn. Je kunt vakantiemaatje worden in den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk.
Ben je tussen de 18 en 30 jaar? Dan kun je je ook aanmelden voor een MDT traject. Je wordt gekoppeld aan een kind voor een half jaar. Samen ga je leuke activiteiten ondernemen. Intussen werk je aan bepaalde doelen voor het kind, maar ook jouw eigen ontwikkeling komt aan bod.
Waar wacht je nog op? Maak het verschil, voor een kind en voor jezelf!
Justa de Jong (53, celliste) en Naythan Mercera (17, eerstejaars Mbo social work) werden zeven jaar geleden maatjes via Vitalis. Al die jaren hebben ze contact gehouden. Naythan: ‘Justa voelt als familie, bijna als een tweede moeder.’
lees meerBernard (56) heeft al vier maatjes begeleid. Aan stoppen denkt hij niet. “Dit vrijwilligerswerk geeft me energie.”
lees meerShamiema (29) werd als elfjarige gekoppeld aan een maatje via Vitalis. Nu ze volwassen is, is ze zelf vrijwilliger geworden. “De cirkel is voor mij nu rond.”
lees meerAlleen
op de wereld
om samen te zijn
Wil je geen vrijwilliger worden, maar wel helpen? Heel graag! Met donaties kunnen wij nog meer vrijwilligers werven en trainen. Ook kunnen we ons jaarlijkse zomerfeest voor alle vrijwilligers en kinderen daarmee nog feestelijker maken. Alle bijdragen zijn ontzettend welkom.
Doneren?